top of page

השלטון הגרמני הנאצי

 

הוריי הכירו את הרוסים במלחמת העולם הראשונה.  תמיד שמעתי את כינויים שנתנו לחיילים רוסיים. קראו להם "ואניה", שהיה שם נפוץ בקרב הרוסים. גם הקניטו אותם על התנהגותם הכפרית. לפני מלחמת העולם השנייה היה ידוע, רוסיה הקומוניסטית היא, ארץ מפגרת. פיתוחה של רוסייה - רק התחיל.  

 

לעומת זאת, העם הגרמני היה ידוע כעם נאור, תרבותי ומפותח. אם מתקרבת המלחמה, היה ברור שרצוי לחיות תחת שלטון הגרמני - של עם הנאור. השלטון,  בטח איננו יכול להיות אכזרי. זאת הייתה קונספציה מקובלת. כל הגיון אחר לא התקבל. כך חשבו רוב, היהודים. למרות הפרסומים של אדולף היטלר, שכתב בספרו "מיין קאמפ" שפרסם עוד לפני זכיית תפקיד של קנצלר של גרמניה.  הוא כתב בספרו בפירוש שהוא רוצה גרמניה -  נקיה מיהודים.

 

הרדיפות, שהתפרסמו בשנות ה-30 של המאה הקודמת, בגרמניה הנאצית ע"י יוזף גבלס, שר התעמולה של גרמניה, כשהשווה את היהודים לעכברושים. היהודים מתרבים כמו עכברושים. היהודים גם מכרסמים כל חלקה טובה של בני האדם מגזע  צח, הגרמני. בתוך ארצות העולם הנאור, האנטישמיות חגגה. חלקם שמחו, אפילו שיתפו פעולה עם הנאצים. מדינה כמו פולין, שיתפה פעולה עם גרמניה הנאצית. מצאו הזדמנות ודרך, להיפטר מיהודים. האנטישמים בפולין,  ראו את היהודים משתלטים על תעשיה והבנקאות העולמית. כשרואים את מספר מחנות ההשמדה שהוקמו  על אדמת פולין, מבינים מיד את שיתוף הפעולה בין פולין וגרמניה. גם אחרי המלחמה,  כשמבקרים את התנהגות של שלטונות של פולין,  כלפי יוצאי השואה היהודים, ששרדו את השואה, אי אפשר לראות אחרת.

 

בשנת 1933 היטלר ומפלגתו נבחרו בבחירות דמוקרטיות לפרלמנט של גרמניה. בכך הוא זכה לתפקיד הנכסף להיות קנצלר של גרמניה. המפלגה נציונלית-סוציאליסטית של היטלר, קיבלה את הסמכות להכריז מיד על חנינה כללית במדינה. כל  אסירי גרמניה, שוחררו לחופשי, מכל בתי הסוהר. אולם המפלגה הנאצית  גייסה מיד את הפושעים הידועים באכזריותם המיוחדת. הם מונו להיות מדריכים לאכזריות ב"בתי ספר" המיוחדים של  המפלגה הנאצית. הבוגרים שסיימו, זכו לשרת בתפקידים בכירים, ביחידות ה-SS או בגסטאפו.

 

על אכזריותו של שלטון גרמניה הנאצית, למדנו מהר מאוד. מיד, תחת השלטון הגרמני, הבננו שמחכים לנו  ימים קשים. לא ידענו עד כמה  יהיו קשים. דמיון אנושי לא היה יכול לחזות. מעשים שהגרמנים הכינו מראש, ממש סיכנו חיי  אדם. לפני המלחמה, קראנו בעיתונות על פעולות שגרמניה הנאצית מבצעת כלפי אזרחיה היהודים בתוך גרמניה. לא האמנו. אבל תחת הכיבוש, הרגשנו את הזוועות שהגרמנים מוכנים לבצע. 

 

שנים,  עוד לפני הפלישה עצמה. הגרמנים, נתנו  לראשי מדינות, ששיתפו פעולה עם השלטון הנאצי, הוראות מפורשות. כמו, הגבלת חופש. בתי ספר נסגרו. חל איסור חמור של התאספות אנשים. בין היתר, חל איסור חמור לפתוח בתי הכנסת, או להתפלל בקבוצות. הידיעות על אכזריותם של הגרמנים, התפרסמו בכל העולם "הנאור", עוד לפני מלחמת העולם השנייה. כולם ידעו, כולם לא נקפו אצבע, למנוע ביצוע פשעים אלה נגד האנושות.

 

השיטה הגרמנית הייתה מתוחכמת. מפעם לפעם, ביצעו מעשה אכזרי בו נהרגו כמה אנשים. מאחר שבעת המלחמה, שליטי העולם היו עסוקים בניהול המלחמה, והקרבות בהם נהרגים רבים מהחיילים והאזרחים גם יחד, אין זמן להתעסק עם כמה יהודים הרוגים של הבעיה היהודית הגרמנית.

 

גרמניה הנאצית, ניצלה את חולשת העולם האחר. הנאצים הבינו מהר מאוד, שלעולם ה"נאור" אין בעיה יהודית כלל. בעצם, לאף אחד לא היה אכפת, אם אחרי המלחמה יהיו בעולם, פחות יהודים  . בגרמניה הנאצית ניצלו זאת בצורה מעשית מאוד. הקימו ועידה הנקראת ואנזה, שם המקום בו נערכה הוועידה בברלין. השתתפו בה עשרות ראשי  השלטון הנאצי. בוועידה זו, סוכם על הפתרון הסופי של שאלת היהודים. בשפה פשוטה, דובר בה, על שיטות חיסול של בני אדם, היהודים וגם הצוענים, בשיטה המתועשת.

 

ההחלטה על צורת יישום הפתרון הסופי – התוכנית להשמדת העם היהודי בשטחי הכיבוש של גרמניה הנאצית, התקבלה בוועידה שהתקיימה ב-20 בינואר  1942, ב"וילה ואנזה" בברלין. הוועידה, בראשותו של ריינהרד היידריך, כינס את ראשיי המשטר הנאצי במטרה ליישר קו, בין המוסדות הגרמנים  השונים. חשוב היה להם, הגדרת סמכויות וחלוקת תפקידים בביצוע הפתרון הסופי, של השאלה היהודית. בוועידה הוכרזו באופן ישיר וענייני פעולות אלימות כגון עיקור כפוי של בני תערובת (כפי שהוגדרו בחוקי נירנברג), שימוש ביהודים בעבודות פרך וטבח  היהודים, באופן ישיר ועקיף דרך "התמעטות טבעית" כתוצאה מעבודות פרך.

תוכן הוועידה, יועד להישמר בסוד. על זה ניתן ללמוד, גם משפת הקוד בה השתמש אדולף אייכמן בתוך פרוטוקול הוועידה. שפת הקוד החליפה מושגים "רגישים", אלימים ומפלילים. אם זאת הפרוטוקול, מהווה עדות כתובה נדירה למדיניות  ממשלת גרמניה הנאצית. עדותו של אדולף אייכמן במהלך משפטו בישראל, הוא מגלה, בוועידה זו, התנהלו דיונים שהושמטו מהפרוטוקול עצמו כי היו כנים ובוטים אף יותר מהמצטייר בפרוטוקול עצמו.

אף על פי שבפועל הנאצים רצחו יהודים גם לפני ועידת ואנזה וההחלטות לגבי פעולות אלימות נעשו על ידי אדולף היטלר, הוועידה נחשבת לנקודת מפנה, בגלל  היותה הצהרה  התוויית ברורה של  השמדת היהודים בצורה מתועשת. 

פתרון ועידת ואנזה, וחוסר תגובה הולמת של ארצות העולם,  נתנה לשלטון הנאצי, גושפנקא לביצוע לפי רצונו. הנאצים השתמשו בשיטות שונות של השמדת היהודים. הם השתדלו למנוע שימוש במכונות הירייה, כי הנשק והתחמושת היו מיועדים לחזיתות הלוחמה. 

החיים תחת השלטון הגרמני

אחרי שסיימתי בית ספר עממי בלודז' וזמן קצר לפני המלחמה העולמית השנייה, הורי רשמו אותי לתיכון של בית הספר הנוצרי, עירוני, על שם "פילסודסקי". עברתי בחינות קבלה והתקבלתי. הלימודים התחילו עם סיום חופשת קיץ ב-1 ספטמבר.  למדו בו כ-1200 תלמידים. לא ידענו כמה תלמידים יהודים לומדים בו. 

 

ב-10 בנובמבר 1939 בשעות הבוקר, כינס הרקטור של בית הספר, מסדר מיוחד עם כל התלמידים שבו.  הרקטור הודיע לפי הוראות של הגרמנים: 

א) אין לחגוג למחרת (ב- 11 לנובמבר) את יום העצמאות של פולין.

ב) כל התלמידים היהודים, חייבים לעזוב מיד את בית הספר.

במסדר התברר לי, שבכל בית הספר לומדים כ-10 תלמידים  יהודים.

רוב תלמידי הכיתה שלי, לא ידעו שאני יהודי וכאשר צעדתי החוצה, האנטישמיות התפרצה בזעף. חברי הטובים גידפו וקיללו אותי כאשר התברר להם שאני יהודי.

העיר לודז, הייתה מפורסמת בעולם, בתעשיית טקסטיל האיכותית שלה. מתוך כלל של 750,000 מתושבי העיר, 250,000 היו יהודים. רובם שלטו בתעשיית הטקסטיל ובנקאות.    

   

הגטו של עיר לודז' Litzmannstadt

 

זמן קצר אחרי כיבוש העיר לודז', הגרמנים החליטו חלק משטחה של פולין לספח לגרמניה תחת שם "גרמניה הגדולה". את שמה של העיר, לודז' הנמצא בשטחה של גרמניה הגדולה. שינו את שמה ל-ליצמנסטאדט.

 

כמה חודשים אחרי הכיבוש, לפי התכנון שהוכן מראש, החליטו הגרמנים עבור היהודים , להקים גטו בעיר לודז, . הם בחרו את השכונה היהודית המוזנחת של העיר, בשם  "בלוטי", הוסיפו לשכונה שטח מהסביבה וגדרו אותו בעמודי חשמל עם מתח גבוה. מסוכן היה להתקרב לגדר חשמלית זו. רבים מצאו את מותם עליה. חלקם בניסיון  לברוח. חלקם בהתאבדות מתוך יאוש. 

 

בשטח הגטו, דחסו הגרמנים מעל 165,000 יהודים. התושבים היו יהודים של העיר  לודז' וסביבתה. כעבור זמן, צירפו אליהם עוד כ-40,000 יהודים שגורשו מגרמניה, אוסטריה, הולנד  ואזורים אחרים של אירופה וכן עוד כ-7,000 צוענים. 

בסופו של הסיפור, גטו לודז' נהיה, אחד מן הגטאות הגדולים בפולין. בסך הכל, עברו בגטו כ-205,000 איש. כאשר הרוסים שחררו את האזור, נותרו בגטו  877 יהודים.  ורק כ-10,000 שרדו את המלחמה במקומות אחרים. הגרמנים אסרו על היהודים להפעיל בתי ספר. התיאוריה הנאצית סברה, שהיהודים אינם בני אנוש. על כן, לא מגיע להם ללמוד.  

בגטו, לא ידענו על קיום מחנות הריכוז וההשמדה. גם לא רצינו לדעת. היו רינונים, היו  בירבורים. שום דבר לא היה מבוסס. הגטו היה סגור הרמטית.  זה התחיל להיות מוחשי מאוד, כאשר שמענו וראינו את משאית הרצח, מסתובבת בתוך הגטו וחוטפת עוברי אורח. השיטה שלהם הייתה פשוטה. שנים, שלושה חיילי SS יורדים ממשאית. חוטפים כמה הולכי הרחוב. לרוב, חטפו אנשים מבוגרים יותר. הכניסו אותם לתוך המשאית. תוך כמה שניות נעלמים. כאשר המשאית התמלאה ב-4-5 יהודים. חברו צינור הפליטה של מנוע הדיזל ובכך הזרימו גז הפליטה של המנוע, לתוך התא האטום שבמשאית בו ישבו היהודים שנתפסו. לפעמים יכולנו לראות או לשמוע מהשכנים סיפורים על תפיסת האנשים שראו את מראות התפיסה. את ההמתה עצמה, את התהליך עצמו של החניקה שהתבצע בעזרת צינור הפליטה של המשאית דיזל, לא יכולנו לראות  כי זה עשו בעת הנסיעה.

 

הגסטפו השתמשו במשאיות דיזל, לרצח יהודים. צינור הפליטה של מנוע הדיזל, הובר  אל תוך תא אטום של המשאית, שלתוכה הוכנסו הקורבנות בכוח. אחרי נסיעה של רבע שעה, הקורבנות נחנקו מהגז הנפלט מהמנוע.

bottom of page